Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, sivuston kehittämiseen sekä markkinointi tarkoituksiin.

Sinilevästop torjuntapuomi

 

Perustietoa sinilevästä

Sinilevä eli syanobakteeri on maapallon vanhimpia "eläimiä". Se on ollut täällä lähes 3000 miljoonaa vuotta (vrt ihminen 2 miljoonaa vuotta). Sinilevää voidaan perustellusti sanoa lähes kaiken elämän perustaksi, sillä sen ansiota on ilmakehän syntyminen maapallolle. Kukinnan päätteeksi sinileväsolujen hajotessa vapautuvat niiden yhteyttämisprosessissa vedestä erottamat happiatomit. Näistä happiatomeista on miljoonien vuosien kuluessa muodostunut maapallon ilmakehä, joka on perusedellytys nykyisen kaltaisen elämän olemassaololle.

 


Sinilevälle riittää pelkkä fosfori

Sinilevä käyttää ravinnokseen kasvien tavoin typpeä ja fosforia. Useimmat levät eivät pysty sitomaan ilman typpeä, mutta sinilevä pystyy. Jos vedessä ei ole typpeä kasvien tarvitsemassa muodossa, sinilevä saa lyömättömän kilpailuedun muihin leviin nähden. On jopa sanottu, että typen poisto vesistöistä lisää sinilevän määrää. Typensidonnan lisäksi sinilevällä on toinenkin valtti: kasvaakseen se tarvitsee valoa vähemmän kuin muut levät. Ihmisten toimien aiheuttaman rehevöitymisen ansiosta ovat sinilevät monin paikoin lisääntyneet niin, että ne muodostavat jo uhkia muulle elämälle. Osa sinilevistä on erittäin myrkyllisiä, ja sen tähden sinilevän saastuttama vesi on uima- ja juomakelvotonta.

 


Sinilevän torjunta

Sinilevää voidaan vähentää estämällä fosforin pääsy puroista vesistöihin. Tähän voidaan käyttää menetelmää jossa ferrisulfaatin avulla vedessä oleva fosfori sitoutetaan ja kerätään mekaanisesti pois.

Sinilevää voidaan poistaa vesistöstä, jolloin samalla katkaistaan vesistön sisäisen kuormituksen kierrettä. Poistettaessa sinilevää vedestä parannetaan pohjan happitilannetta ja kerätään levien biomassan mukana rehevöitymisen ja sinileväongelman aiheuttajaa eli fosforia.

 


Sinilevän torjuntapuomi

Sinilevän torjuntapuomilla voit estää levän pääsyn rantaveteen. Torjuntapuomi asetetaan veteen kellumaan. Veden pintakerroksissa esiintyvä sinilevä ei pääse suodatinkankaasta läpi. Torjuntapuomi ankkuroidaan paikoilleen kohojen ja ankkureiden avulla tai se voidaan kiinnittää suoraan rannalle.

 


SinileväStop -suodatin

Sinileväpitoista vettä ei voi puhdistamattomana käyttää saunavetenä tai muuhun peseytymiseen. SinileväStop suodattaa sinileväpitoisen veden pesukelpoiseksi. Suodatin on edullinen ja äärimmäisen yksinkertainen käyttää. Se on helppo puhdistaa ja kestää normaalissa mökkikäytössä jopa vuosia. Suodatinta on saatavana kahta eri kokoa, toinen soveltuu ämpäri-, toinen saavikäyttöön.

 


SinileväStop -keräyshaavi

Kun sinilevä on saatu rajoitettua tietylle alueelle, se voidaan kätevästi poistaa SinileväStop -keräyshaavilla. Haavi on kestävä ja helppo puhdistaa. Suuremmilta alueilta levät poistetaan uppopumpun ja SinileväStop -seulontatason avulla.

 


Rannan suojaaminen SinileväStop -menetelmällä

Ranta kannattaa mahdollisuuksien mukaan suojata yhdellä pitkällä torjuntapuomilla. Isojen vesistöjen rannoilla, missä sinilevä saapuu rantaan lauttoina ulapalta, riittää kun suojataan veden pintakerros torjuntapuomilla.

Pienemmissä vesistöissä on kuitenkin yleistä, että sinilevän ravintoa on myös suojattavan rannan pohjassa, jolloin ainoa vaihtoehto on suodatinkankaan levittäminen vedenpohjaan koko rannan alueelle ja sen peittäminen hiekalla. Näin sinilevää ei pääse syntymään suojattavan alueen sisään. Tälläisillä rannoilla torjuntapuomit on syytä ulottaa pinnalta järven pohjaan asti.

Mikäli rannassa on sinilevää jo ennen kuin se on ehditty suojata, tulee sinilevä poistaa vedestä suojauksen rakentamisen jälkeen.

 

Sinilevän torjuntapuomin vakiokoko on 20 metriä ja syvyys 1,8 metriä. Torjuntapuomeja on saatavissa eri kokoja. Kysy lisää tuotteista.

 

 

Lisää tietoa sinilevän torjunnasta 044-3311 577.

 

 

Tulosta

ROTONET on enemmän kuin nettikauppa. Tuotteiden lisäksi saat meiltä myös asennuspalvelun. Kaikki tuotteet tehtaan hinnoilla. Tutustu alan uutuuksiin ja laajaan mallistoon.